Akciós árlista letöltése  ( .doc )

 


Bankkártyával is fizetheti számláját!

 

Gépjárművek téli felkészítése:

Bármennyire is ódzkodtunk tőle, a hideg évszak idén is beköszöntött. Amelyik autós e tényt figyelmen kívül hagyta, hagyja, az rengeteg bosszúságra számíthat a téli hónapokban, sőt adott helyzetben az élete is veszélybe kerülhet. Aki viszont gondoskodik autójának téli felkészítéséről, az nem csupán stresszmentesen, de mindenekelőtt biztonságosan autózhat az embert és gépet egyaránt próbára tevő időjárási viszonyok között.
 

Az autó jó műszaki állapota önmagában nem garancia a biztonságos téli közlekedésre. A járműveket fel kell készíteni a hideg évszak megpróbáltatásaira, mint ahogyan az élsportolók is felkészülnek egy-egy megmérettetésre. Legjobb egyfajta sorrendiséget felállítani, így biztosan nem marad ki semmi az elvégzendő feladatok közül. Kezdjük a téli abroncsokkal! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a téli gumik használata (lásd: AM 2003/21), és persze az is lényeges, hogy ezek a „papucsok” még az első hó megérkezése előtt kerüljenek fel az autókra, mivel az ilyenkor tömegesen előforduló koccanásos (esetleg súlyosabb) balesetek kockázata így jelentősen csökkenthető. Második lépésként vessünk egy pillantást az ablaktörlők gumilapátjaira! Amennyiben csíkozva, vagy nagyobb felületet kihagyva tisztítják a szélvédőt, feltétlenül cseréljük ki, hiszen a havas, jeges ablakokkal már nem boldogulnának. Nyilván olvasóink közül is többen tapasztalták, milyen kellemetlen, amikor a gyorsan süllyedő hőmérséklet következtében befagynak az ajtózárak, s emiatt kívül rekedünk, esetleg úgy állunk meg tankolni, hogy sikertelenül hadakozunk a tanksapka zárjával.

Ezt megelőzendő már az első hidegebb napon ajánlatos elvégezni a zárolajozást, ami a kereskedelmi forgalomban kapható spray-k segítségével szinte gyerekjáték. Megkülönböztetett figyelmet érdemelnek a karosszéria nyílászáróinak peremén alkalmazott flexibilis (kéder) gumik, amelyeket alapos tisztítást követően glicerines, illetve szilikon-bázisú ápolóval ajánlott kezelni, így ugyancsak elkerülhető az ajtók befagyása, s a tömítések élettartama is meghosszabbítható. A karosszéria fényezése sem mostohagyerek! Noha a mai autók festésére sokéves garanciát adnak a gyártók, ettől függetlenül nem árt, ha a tulajdonos is odafigyel az állagmegóvásra: a lakkozás fajtájának (metál, gyöngyház, egyéb) megfelelő viaszos kezelés jelentősen csökkenti a felcsapódó agresszív, sós latyak káros hatásait, ráadásul az aktuális mosáskor sokkal könnyebben eltávolítható a felverődött szennyeződés.

Kötelező tartozékok:

Természetesen a legaprólékosabb felkészítés ellenére is előfordulhat, hogy az autó valamilyen műszaki hiba vagy forgalmi szituáció következtében mozgásképtelenné válik. Ilyen esetekre melegen ajánlott a csomagtartóban indítókábelt, vontatókötelet, meleg kesztyűt és takarót, hóláncot, jégkaparót, no meg a hirtelen jött fehér áldás eltávolításához szükséges kisebb seprűt, kefét, esetleg hólapátot tárolni. A zárolajozó jégoldó spray legjobb helye nem a kesztyűtartóban, hanem a kabátunk zsebében van, s nem árt, ha egy kisebb méretű gyékényszőnyeg is lapul a csomagtérben, mivel a kipörgő kerék alá téve segíthetjük az elindulást. Nem túl költséges, de mindenképpen hasznos megoldás, ha a téli hónapokban újságpapírt teszünk a lábaink alá. A papír egyrészt felissza a cipőről leolvadó nedvességet, másrészt a kívülről behordott sár nem közvetlenül a nehezen tisztítható szőnyeggel érintkezik.

Csillaggarázs:

Sajnos nem minden négykerekű élvezheti a fedett garázs előnyeit, így amelyik a szabad ég alatt kénytelen átvészelni a téli hónapokat, az még több törődést igényel. A tartósan alacsony hőmérséklet jelentősen megváltoztatja az anyagok tulajdonságait, de hogy pontosan mi is történik a higanyszál süllyedésekor, arra íme néhány jellemző példa.

1. 7 Celsius-fok: ez az a hőmérsékleti küszöb, amely alatt téli abroncs használata ajánlott. Javaslat: október 1. és április 1. között váltsunk téli gumira!
2. 0 Celsius-fok: befagynak az ablakok és a zárak, a kédergumik a fémrészekhez ragadnak. Javaslat: takarjuk le az ablakokat, az ablaktörlő lapátokat emeljük fel a szélvédőről, a gumitömítéseket kenjük be glicerinnel, a zárakat pedig zárolajozóval! Lehetőség szerint fa alatt, vagy terjedelmesebb bokor közelében parkoljunk, így csak hosszabb idő alatt fagynak be az ablakok!
3. -14 Celsius-fok: a spiritusz kocsonyásodni kezd az ablakmosó tartályban, s a lapátok szétmaszatolják a szélvédőn. Javaslat: csak olyan folyadékot használjunk, amely legalább –20 fokig megőrzi folyékony halmazállapotát!
4. -15 Celsius-fok: a 15W-s motorolaj besűrűsödik. Javaslat: az aktuális olajcsere alkalmával magasabb viszkozitású kenőanyagot használjunk, így nem csupán a hideg évszakban számíthatunk megfelelő kenőfilm kialakulására, hanem a motor belső súrlódása is csökken, ami végső soron az üzemanyag-fogyasztásra is jótékony hatással van!
5. -20 Celsius-fok: az abroncsokban legalább 0,5 barral kisebb a nyomás, mint 0 fokon. Javaslat: minden második héten ellenőrizzük a nyomást, szükség esetén emeljünk rajta! Ezen a hőmérsékleten már a 10W-s motorolaj is sűrűbb a kelleténél.
6. -22 Celsius-fok: bár a téli gázolaj folyásjavító adalékot tartalmaz, -22 fokon már a kristályosodás jelei mutatkoznak. Javaslat: ilyen hidegben mindig csak félig tankoljuk az autót! Egyrészt az üzemanyag hamarabb átmelegszik, másrészt többet mozog a tartályban, így nehezebben indul el a kristályosodási folyamat.
7. -25 Celsius-fok: ha a hűtőfolyadék régi, komoly fagykár keletkezhet. Javaslat: idejében ellenőrizni kell a hűtőközeg dermedéspontját, szükség esetén koncentráltabb fagyállóval kell feltölteni a rendszert!
8. -40 Celsius-fok: a lengéscsillapítók reakciói lelassulnak. Javaslat: lehetőség szerint lépésben haladjunk, így a felfüggesztést kevésbé viseli meg a dermesztő hideg!

forrás: www.automotor.hu

 

LÁSZLÓ PÉTER AUTÓSZERELŐ MŰHELYE:

2209 PÉTERI.Petőfi S. u.37.

 

Alkatrész érdeklődés:
Tel./Fax: 06-29/314-024
Mobil:06-30/966-3237

 

Szerviz & Munkafelvétel:
Tel./Fax: 06-29/314-024
Mobil:06-30/966-3237

 

E-mail: laszlouto@monornet.hu

 

Nyitvatartás

Hétfő :
Kedd :
Szerda : Csütörtök :
Péntek :
Szombat :
Vasárnap :

 

8.00-17.00 8.00-17.00
8.00-17.00
8.00-17.00
8.00-17.00
ZÁRVA
ZÁRVA

 

 

 

Péteri - autószerelő - autójavító autójavítás - klíma töltés - hengerfej síkolás - müszakivizsga - autógumi - gumiszerelő - téligumi - centirozás - akciós akkumulátorok ingyenes beszereléssel -

használt akku beszámítás - akciós gumiabroncsok

 

(c)  2009 | E-mail: laszloauto@monornet.hu | A honlap szöveg és képanyaga  védett.  Minden jog fenntartva. | A honlap készítés és üzemeltetés: Szenyán Ottó